alpaca-tot-kl
Wat zijn Alpaca's ?

De Alpaca is een kameelachtigen uit dezelfde familie als de lama's, de Vicuña en de Guanaco. Ze leven op de hoogvlakten van de Peruaanse Andes, op een geschatte hoogte van 3.500 tot 5.000 meter boven het  zee niveau gedurende het hele jaar.

Door deze koude omgeving hebben Alpaca’s  over de jaren  heen water afstotende vacht  en bescherming tegen UV licht ontwikkeld, en de vezels hebben het vermogen om warmte vast te houden. Dit wordt bereikt doordat de vezel microscopisch kleine lucht ballen bevat. Deze lucht ballen  doen geen afbreuk aan de kwaliteit van de wol en verliest ook zijn glans en zachtheid niet.

Deze eigenschappen zorgen er voor dat  de gemaakte producten licht van gewicht en isolerend zijn.

De vezel productie is geconcentreerd in Zuid Amerika, de voornaamste producent is Peru. Alpaca vezels zijn vijf keer sterker dan dat van schapenwol, en zeven keer  beter isolerend. De vezel wordt vervolgens gekwalificeerd in acht verschillende soorten, waarvan Baby Alpaca en Alpaca Royal tot de twee beste behoren.

Alpaca vezels

 

Alpaca vezels hebben  22 natuurlijke kleuren, variërend van grijs tot zwart, en van gebroken wit tot bruin, de overige  kleuren worden verkregen door natuurlijke kleurstoffen te gebruiken om mee te  verven, zoals de cochenille ( Kleine insect die in de cactus vrucht leeft)  die een gele kleur afgeeft, en een ander voorbeeld is de luzerne, deze  geeft een groen kleur en tevens planten zoals suikerbieten worden gebruikt, de suikerbiet geeft een paarse of rode kleur af.

Alpaca Vezels wordt gebruikt bij het produceren van garen, en vervolgens worden deze garen weer gebruikt om  kledingstukken, accessoires, tapijten enz. te vervaardigen.  De vezels worden ook gecombineerd met andere dierlijke vezels als zijde, natuurlijke vezels zoals katoen en bamboe en synthetische vezels, zoals acryl en polyamide.

 

Alpaca vezels soorten

 

De Alpaca is geclassificeerd volgens haar fijnheid (draad dikte) en wordt gesplitst in vijf klasse: “Huarizo”, “gewone Alpaca”, “Alpaca Super fine”, "Baby Alpca" en "Royal Alpaca":

 

·        Huarizo Alpaca (wol verkregen van de volwassene Alpaca) maar niet aan de meest voorkomende fijnheid

·        Gewone Alpaca (wol verkregen van de volwassene Alpaca) meest voorkomende fijnheid

·        Alpaca Super fine: (wol verkregen van de volwassene Alpaca) maar gesorteerd op een hogere fijnheid

·        Baby Alpaca: (wol, verkregen van een Baby Alpaca tot 2 jaar oud) meest voorkomende fijnheid

·        Royal Alpaca: (wol, verkregen van een Baby Alpaca tot 2 jaar oud) maar gesorteerd op een hogere fijnheid

 

Kwaliteiten van alpaca vezel


Hier zijn enkele van hun meest opmerkelijke eigenschappen:
 

·        Deze vezel is vijf keer sterker dan schapen wol en zeven keer beter isolerend.
Alpaca vezel  breekt minder snel  en  vervormd niet, dit zijn eigen schappen die er voor zorgen dat de kleding gemaakt van Alpaca vezels langer meegaat.

·        Alpaca kledingstukken kunnen gemakkelijk worden gewassen, zonder gebruik te maken van chemische wasmiddelen.

·        De Alpaca vezel is niet brandbaar, tenzij zij rechtstreeks in contact komt met vuur.

·        Alpaca vezel is bekend om zijn thermische eigenschappen die nuttig zijn bij verschillende weersomstandigheden.

·        Ook als de Alpaca vezels  bij industriële producenten  geverfd  worden behoud het  zijn glans en blijft mooi.

 

Verschillende soorten Alpaca’s

 

Er zijn twee soorten Alpaca’s , de Huacaya’s en de Suri’s , die zich onderscheiden door de volgende aspecten:

 

·        De verfijnde vormen van Suri Alpaca blijken minder weerstand te hebben in een koudere woon omgeving, terwijl de Huacaya het beste presteren in de barre omstandigheden van de Andes.

·        Bovendien heeft het Suri vezel  een lange, fijne en glanzend haar, waarbij het lange haar bijna de vloer raakt, de Huacaya daar en tegen, heeft een sponsachtige en kort gekrulde vezels.

·        De vezel van Alpaca Suri heeft  een prachtige glans, net als van zijde.  De vezel  van Alpaca Huacaya is mat en lijkt veel op de wol van een schaap, zoals de Corriedale en Romey schapen soorten.

·        De vezel van de Alpaca Suri is zeldzamer  en daarom dus duurder dan dat van Alpaca Huacaya en wordt gebruikt voor het maken van mantels.

 

Van de  kameelachtigen dieren uit de Andes zijn de Vicuña en Guanaco wilde dieren, de vezel van Vicuña wordt gebruikt in het maken van dure en luxe kledingstukken en is  het duurste  dierlijke vezels  in de wereld,  dit wilde dier is zeldzaam en kan niet gedomesticeerd worden net als Guanaco . Het vezel van de Guanaco  wordt ook gebruikt voor het maken van kleding,  maar is lang niet zo mooi en kwalitatief als dat van de Vicuña vezel.